Cercetătorii din cadrul Proiectului Sikait, condus de profesorul Joan Oller Guzmán de la UAB, au publicat recent noi descoperiri rezultate în urma săpăturilor efectuate în situl Berenike, un port maritim greco-roman din deșertul estic egiptean.
Rezultatele studiului descriu excavarea unui complex religios din perioada romană târzie (între secolele IV și VI) cu descoperiri inedite, legate de prezența Blemmyes, un popor nomad.
Echipa a publicat recent în American Journal of Archeology rezultatele obținute în cadrul sezonului de săpături din ianuarie 2019 în vechiul port maritim Berenike, situat în deșertul estic al Egiptului.
Lucrarea descrie săpăturile arheologice ale unui complex religios din perioada romană târzie (secolele IV-VI d.Hr.), denumit de cercetători ,,Sanctuarul Șoimului” și situat în cadrul Complexului de Nord, una dintre cele mai importante clădiri ale orașului Berenike la acea vreme.
Situl, care a fost excavat de Centrul polonez de arheologie mediteraneană și de Universitatea din Delaware, a fost un port la Marea Roșie fondat de Ptolomeu al II-lea Philadelphus (secolul al III-lea î.Hr.) și a continuat să funcționeze în perioadele romană și bizantină, când a fost transformat în principalul punct de intrare pentru comerțul care venea de la Capul Horn, Arabia și India, scrie EurekAlert.
În cadrul acestei perioade cronologice, una dintre fazele care a adus cele mai multe descoperiri noi a fost cea care corespunde perioadei romane târzii, din secolele IV-VI d.Hr., perioadă în care orașul pare să fi fost parțial ocupat și controlat de către Blemmyes, un grup de oameni nomazi din regiunea Nubiană care, în acel moment, își extindeau domeniile în cea mai mare parte a deșertului estic al Egiptului.
În acest sens, Complexul Nordic este fundamental pentru că oferă dovezi clare ale unei legături cu poporul Blemmyes, datorită descoperirii inscripțiilor unora dintre regii lor sau a sanctuarului Șoimului menționat anterior.
Cercetătorii au reușit să identifice un mic templu egiptean tradițional, care după secolul al IV-lea a fost adaptat de către Blemmyes la propriul sistem de credință.
,,Descoperirile materiale sunt deosebit de remarcabile și includ ofrande precum harpoane, statuete în formă de cub și o stelă cu indicații legate de activități religioase, care a fost aleasă pentru coperta numărului curent al revistei”, subliniază Joan Oller, cercetător la UAB.
Cel mai remarcabil element consacrat găsit a fost dispunerea a până la 15 șoimi în interiorul sanctuarului, majoritatea fără cap. Deși în Valea Nilului fuseseră deja observate înmormântări de șoimi în scopuri religioase, la fel ca și venerarea unor păsări individuale din această specie, este pentru prima dată când cercetătorii au descoperit șoimi îngropați în interiorul unui templu și însoțiți de ouă, lucru cu totul inedit.
În alte situri, cercetătorii găsiseră șoimi mumificați fără cap, dar întotdeauna doar exemplare individuale, niciodată în grup, ca în cazul lui Berenike.
,,Toate aceste elemente indică activități rituale intense care combină tradițiile egiptene cu contribuții din partea Blemmyes, susținute de o bază teologică posibil legată de venerarea zeului Khonsu”, explică Joan Oller.
,,Descoperirile ne extind cunoștințele despre acest popor seminomad, Blemmyes, care trăia în deșertul de est în timpul declinului Imperiului Roman”.
Drogurile, nelipsite din ritualurile mayașilor. Ce substanțe foloseau?
O tânără îngropată într-o canoe, cel mai vechi astfel de ritual confirmat în Argentina
Test de cultură generală. Cine este liderul spiritual al Tibetului?
Arheologii au descoperit o criptă mayașă care conține urme ale unor jocuri rituale